Καμιά χρονιά στη Βωβούσα δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες και φέτος, τα τριήμερα εργαστήριά μας πήραν μια νέα μορφή!
Το παλαιότερο εργαστήριο της Παρέας του δάσους για σχολικές ομάδες, από 4 έως 8 ετών, αξιοποιεί το μεγάλο σχολείο της φύσης, ως πλαίσιο και ως εργαλείο εκπαίδευσης, ενισχύοντας την ολιστική ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, μέσω της παροχής κίνητρων & ερεθισμάτων για παιχνίδι, μάθηση και ανακάλυψη.
"Πώς μπορούμε να κάνουμε μαθηματικά, γλώσσα, εικαστικά στη σχολική αυλή με καθαρά εμπειρικό τρόπο και με βασικό ερέθισμα το φυσικό κόσμο;"
Στις 25 Μαΐου πραγματοποιήσαμε το δεύτερο εργαστήριο σε συνεργασία με την #ΟΙΕΛΕ και προσεγγίσαμε τη λειτουργία υπαίθριων τάξεων της φύσης σε σχολικές αυλές. Είδαμε ότι σε μια υπαίθρια τάξη μπορούμε να διδάξουμε όλα τα μαθήματα με βιωματικό και αβίαστο τρόπο, συνδέοντας ταυτόχρονα τα σημερινά παιδιά με τη φύση.
"Ποιες προκλήσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην εκπαίδευση, σήμερα και πώς μπορεί η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη φύση, να διευκολύνει την αντιμετώπισή τους;" Την απάντηση στο ερώτημα αναζητήσαμε, το Σάββατο 18 Μαϊου, στο βιωματικό εργαστήριο "Το σχολείο στη φύση", σε συνεργασία με την #ΟΙΕΛΕ.
Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την εκπαιδευτική διαδικασία, αξιοποιώντας τα υλικά της φύσης, στην καθημερινότητα του σχολείου;" Το δεύτερο εργαστήριο σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής - Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2024.
Άλλο ένα εργαστήριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου. Οι 20 συμμετέχοντες με ανοικτή διάθεση και ενθουσιασμό έπαιξαν, εργάστηκαν, συνεργάστηκαν και τελικά βίωσαν πως λειτουργεί μια υπαίθρια τάξη της φύσης σε σχολική αυλή. Μένει τώρα να μοιραστούν την εμπειρία τους με τα παιδιά!
"Τα ίχνη που αφήνουμε, παντοτινά θα μαρτυρούν τι άνθρωποι υπήρξαμε", σύμφωνα με τους αυτόχθονες της Β. Αμερικής.
Μια φράση που αποτέλεσε τον τίτλο και το θέμα του εργαστηρίου της Παρέας του δάσους, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στο Καταφύγιο Μπάφι, στην Πάρνηθα.
Με στόχο τη βιωματική γνωριμία και σύνδεση με τη φύση του Πάρνωνα και την ενίσχυση της φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης παιδιών και γονέων, υλοποιήσαμε ένα οικογενειακό Σαββατοκύριακο παιχνιδιού και χαράς, στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας μας με την ΚοινΣΕπ Vamvakou Revival στη Βαμβακού Λακωνίας!
Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023, υλοποιήσαμε τρία βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 6-12 ετών, στον Λαχανόκηπο του ΚΠΙΣΝ, στοχεύοντας στην απόκτηση δεξιοτήτων που μας συνδέουν με τη φύση και την εποχή, με τα φυτά και με την παραγωγή της τροφής, καλλιεργώντας φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση.
Την Κυριακή 7 Μαϊου 2023, μετά από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Αγώνα για την διάσωση του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, η παιδαγωγική μας ομάδα συμμετείχε στην “ημέρα υπεράσπισης του Πάρκου”, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας παιδαγωγικά εργαστήρια γνωριμίας με τα δέντρα για παιδιά κάθε ηλικίας και οικογένειες.
Η συνεργασία της Παρέας του δάσους με την ΚοινΣΕπ Vamvakou Revival - Αναβίωση Βαμβακούς, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), αποτελεί πλέον θεσμό και οι οικογενειακές εξορμήσεις μας στη Βαμβακού Λακωνίας, συνεχίστηκαν και τη φετινή χρονιά, ταξιδεύοντας παιδιά και ενήλικες, στις εποχές του χρόνου!
Ο Δήμος Βύρωνα τοποθέτησε στις σχολικές αυλές του 1ο και του 5ο παιδικού σταθμού κουζίνες της φύσης και η Παρέα του δάσους υποστήριξε τις παιδαγωγούς των παιδικών σταθμών με ένα βιωματικό εργαστήριο για τη λειτουργία και τις παιδαγωγικές δυνατότητές τους.
Η Παρέα του Δάσους ολοκλήρωσε τον παιδαγωγικό σχεδιασμό μιας μεγάλης υπαίθριας τάξης σε κτήμα με φιστικιές δίπλα στη σχολική αυλή του παιδικού σταθμού Μαρουσάκι.
Το Δεκέμβριο του 2021 ολοκληρώθηκε από την Παρέα του δάσους ο παιδαγωγικός σχεδιασμός του Πρότυπου αγροκτήματος προσχολικής και σχολικής αγωγής, εντός των κατασκηνώσεων Ασημακόπουλου.