Η Παρέα του Δάσους ολοκλήρωσε τον παιδαγωγικό σχεδιασμό μιας μεγάλης υπαίθριας τάξης σε κτήμα με φιστικιές δίπλα στη σχολική αυλή του παιδικού σταθμού Μαρουσάκι.
Η τάξη αυτή θα αποτελέσει προέκταση της υπάρχουσας σχολικής αυλής αλλά και τον βασικό υπαίθριο χώρο του ΚΔΑΠ που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα στο χώρο.
Ο στόχος μας ήταν η υπαίθρια τάξη να συμβάλει στην ανάπτυξη του παιδιού σε όλα τα επίπεδα - σώμα, πνεύμα και ψυχή - με βασικό άξονα τη φύση. Μια τάξη, δηλαδή, όπου δάσκαλος θα είναι η φύση!
Η υπαίθρια τάξη χωρίστηκε σε τρεις ζώνες. Η κάθε μια ζώνη περιέχει την επόμενη, ενώ και οι τρεις συνδέονται, τόσο σε φιλοσοφικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.
Η πρώτη ζώνη είναι ο χώρος που το παιδί συνδέεται άμεσα και αυθόρμητα με τη φύση. Η ζώνη αυτή παραπέμπει στην παλαιολιθική εποχή, στην εποχή του ανθρώπου τροφοσυλλέκτη-κυνηγού, και μέσα σ’ αυτήν το παιδί κινείται σαν ένας πρωτόγονος άνθρωπος που αναζητά, παρατηρεί, αγγίζει, συλλέγει, δοκιμάζει, κρύβεται, σκαρφαλώνει, ισορροπεί, με οδηγό τις αισθήσεις και την φαντασία του. Η ζώνη αυτή έχει τη μορφή δάσους.
Η δεύτερη ζώνη παραπέμπει στην εποχή του ανθρώπου καλλιεργητή, στη νεολιθική εποχή. Εδώ ο άνθρωπος δημιουργεί τη δική του τάξη, με οδηγό του το πνεύμα. Σε αυτή τη ζώνη, το παιδί αποκτάει επαφή με την πηγή της τροφής και αναλαμβάνει σαν τον γεωργό, να οργανώσει, να εφαρμόσει, να παράγει, να δημιουργήσει. Η ζώνη αυτή χαρακτηρίζεται από καλλιέργειες και εμπνέεται από το αγροτικό τοπίο. Εδώ όλα είναι διακριτά, δομημένα και συνδεδεμένα με την παραγωγή της τροφής.
Η τρίτη ζώνη αντιστοιχεί στην σύγχρονη εποχή, στο τώρα. Ο χώρος αυτός στεγάζει τις εμπειρίες και τα βιώματα των προηγούμενων καταστάσεων. Εδώ στεγάζονται οι τέχνες, η τεχνολογία, οι εφευρέσεις, η εξέλιξη του ανθρώπου προς ένα βιώσιμο μέλλον. Το παιδί λειτουργεί όπως ένας επιστήμονας στο εργαστήριο, έτοιμος να σχεδιάσει και να χτίσει ένα βιώσιμο «μοντέλο» ζωής. Κινείται με άνεση, συνδυάζει, σκέφτεται, εκφράζεται, ερευνά, πειραματίζεται ασταμάτητα, ανταλλάσει ιδέες και γνώσεις, οραματίζεται.
Σύμφωνα με τον παιδαγωγικό σχεδιασμό, σε κάθε ζώνη αντιστοιχούν σταθμοί μάθησης και φυτεύσεις που υποστηρίζουν και πλαισιώνουν την παιδαγωγική λειτουργία της υπαίθριας τάξης και της προσδίδουν έναν ολιστικό χαρακτήρα.
Περιμένουμε με χαρά την υλοποίηση του σχεδιασμού τον ερχόμενο Ιούνιο!