Εκεί ψηλά στον Υμηττό… με τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βύρωνα

Τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2017 έως και το 2020, πέντε από τους Παιδικούς Σταθμούς  του Δήμου Βύρωνα συμμετείχαν στο πρωτότυπο, βιωματικό εργαστήριο της Παρέας του δάσους «Σχολείο μου, η φύση» στο Αισθητικό Δάσος του Υμηττού.

Τα εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο για παιδιά 2,5 έως 4,5 ετών και περιελάμβανε 4 έως 7 μηνιαίες συναντήσεις στο βουνό, διάρκειας 90’ για κάθε τμήμα, καθώς και συναντήσεις προετοιμασίας και αξιολόγησης με τις παιδαγωγούς και τους γονείς.

Παιδαγωγικός στόχος του εργαστηρίου: η επαφή και εξοικείωση των παιδιών, αλλά και των παιδαγωγών με το γειτονικό φυσικό περιβάλλον, στο σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο, μέσω της παροχής επαναλαμβανόμενων ερεθισμάτων για βιωματική γνωριμία, εξερεύνηση και ανακάλυψη του φυσικού κόσμου του Αισθητικού δάσους Υμηττού και των κατοίκων του, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.  

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των παιδαγωγών και την ανατροφοδότηση από τα παιδιά και τους γονείς τους, η υποδοχή του εργαστηρίου υπήρξε ενθουσιώδης!

Εστιάζοντας στα φυσικά ερεθίσματα κάθε εποχής, παίζοντας -ομαδικά και ατομικά- περπατώντας στα μονοπάτια, τρέχοντας, σκαρφαλώνοντας, παρατηρώντας, εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας ελεύθερα, παρατηρήθηκε στα παιδιά άμεση και εντυπωσιακή εξέλιξη σε ποικίλες δεξιότητες και ικανότητες όπως η αδρή και η λεπτή κινητικότητα, η ενδυνάμωση της θέλησης και της αυτοπεποίθησης, η ενεργοποίηση των αισθήσεων, η ενσυναίσθηση και η συνεργασία. Παράλληλα αυξήθηκαν οι γνώσεις τους γύρω από την χλωρίδα και την πανίδα του Υμηττού καθώς και η ευαισθητοποίηση τους γύρω από το φυσικό περιβάλλον, με ευχάριστο και αβίαστο τρόπο!

Δείτε εδώ παρουσίαση του εργαστηρίου από τον 1ο & 5ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Βύρωνα:

https://www.prosxolikavyrona.gr/eki-psila-ston-imitto-iparchi-kapio-mistiko/