Στην κουζίνα της φύσης!

Στην κουζίνα της φύσης!

από την Αθηνά Αντύπα

Σούπες από ξερά φύλλα, λασπότουρτες, ντολμαδάκια με χώμα και φυσικά οι περίφημοι χωματοκεφτέδες είναι το μενού της κουζίνας της φύσης. Κατσαρόλες, τηγάνια, κουτάλες πραγματικού μεγέθους είναι τα σκεύη της και παιδιά κάθε ηλικίας οι σεφ της.

Η κουζίνα της φύσης ή αλλιώς λασποκουζίνα είναι ένα υπέροχο, υπαίθριο, παιδαγωγικό εργαλείο που καλύπτει με αβίαστο τρόπο αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών.

Όταν τα παιδιά βρεθούν μπροστά σε μια κουζίνα της φύσης η φαντασία τους ενεργοποιείται. Παιχνίδια ρόλων ξεκινούν, ατομικοί ή ομαδικοί πειραματισμοί ξετυλίγονται και η εξερεύνηση για νέα υλικά δε σταματά. Τα παιδιά αρχικά συλλέγουν φυσικά υλικά, τα πιάνουν, τα οσφραίνονται και εμπνέονται από τις αποχρώσεις τους. Η συνέχεια είναι μια ατελείωτη λίστα από δράσεις: τα μεταφέρουν, τα ταξινομούν, τα κόβουν, τα συνδυάζουν, τα πολτοποιούν, τα ανακατεύουν, τα μεταγγίζουν, τα μετράνε, τα ισορροπούν, τα φιλτράρουν, τα κοσκινίζουν, τα ζυγίζουν και φυσικά τα σερβίρουν.

Εισάγοντας στην κουζίνα της φύσης δοσομετρητές και ζυγαριές, τα παιδιά προσεγγίζουν μαθηματικές έννοιες με εμπειρικό τρόπο, ενώ ένας μαυροπίνακας με συνταγές της φύσης, ενισχύσει την εξοικείωση των παιδιών με τη γραφή και την ανάγνωση.

Βασικό συστατικό σε μια κουζίνα της φύσης είναι η λάσπη. Το ανακάτεμα νερού και χώματος έλκει τα παιδιά και το ταυτόχρονα τα ωφελεί. Το παιχνίδι με τη λάσπη προσφέρει δύο πολύ έντονα βιώματα: της πηγαίας χαράς και της σύνδεσης με τη γη.

Οι κουζίνες της φύσης μπορούν να φτιαχτούν με απλά υλικά και χρησιμοποιημένα σκεύη, να εμπλουτίσουν τις σχολικές και τις σπιτικές αυλές, προσφέροντας στα παιδιά υπαίθρια δράση.

TIPS

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά πραγματικού μεγέθους σκεύη κουζίνας. Το βάρος και το μέγεθος τους ενδυναμώνει τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών.

Η εκπαίδευση των παιδιών στην καθαριότητα της κουζίνας και στη φροντίδα των σκευών της είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της.

 

 

Παρέα του δάσους

Η Κοιν.Σ.Επ. Παρέα του Δάσους αποτελεί μια πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση, που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο -τη φύση- ως πεδίο μάθησης και ανάπτυξης.

Δήλωση συμμετοχής

Η δήλωση συμμετοχής στις δράσεις της Παρέας του δάσους είναι απαραίτητη και ο αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος.

Η δήλωση μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας μας

www.pareatoudasous.gr

ή με e-mail στο 

Πληροφορίες: +30 694 928 8685

Βρείτε μας στο facebook

Παρέα του δάσους Parea tou dasous

Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις απόψεις μας

Χρησιμοποιούμε cookies

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, καταλαβαίνουμε πως συμφωνείτε με τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου μας.