Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις απόψεις μας

Όταν το θεατρικό παιχνίδι συναντά τη φύση

Όταν το θεατρικό παιχνίδι συναντά τη φύση

από την Ελίζα Ζήκου και την Κωνσταντίνα Τσιβγά

Είναι ένα πρωινό ανάμεσα στον ήχο των πουλιών και το θρόισμα των πευκοβελόνων που ο ήχος του ταμπουρίνου σημαίνει την έναρξη του παιχνιδιού! Κίνηση, ήχοι και πόζες στο ξέφωτο, μια παρέα εξερευνά και ζωντανεύει όσα είναι γύρω της και άλλα που φέρνει η φαντασία! Είναι τότε που ανακαλύπτει ότι από ένα δέντρο ξεπηδούν τόσα πολλά… φιλοξενεί φωλιές πουλιών στα κλαδιά του, έχει κορμό που μοιάζει με τεράστιο άλογο, η σκιά του μεταμορφώνεται σε δροσερή λίμνη! Και τί είμαι εγώ μέσα σε αυτό το μέρος; Ιδέες που συναντιούνται και φτιάχνουν ιστορίες, ιστορίες που ζωντανεύουν μέσα στη φύση.

Θεατρικό παιχνίδι: τί, πώς και γιατί

Το θεατρικό παιχνίδι είναι μία μέθοδος με στόχο την ανακάλυψη, την ερμηνεία και την προέκταση της γνώσης μέσα από την αίσθηση. Είναι ένα “μέρος” συνάντησης του θεάτρου με τις άλλες τέχνες, ένας δίαυλος επικοινωνίας μέσω του οποίου το άτομο μπορεί να γνωρίσει το περιβάλλον, την ομάδα, τον ίδιο του τον εαυτό.

Όπως και κάθε εμπειρία μας, το θεατρικό παιχνίδι περιλαμβάνει τη σχέση του περιβάλλοντος (χώρος - χρόνος), των ατόμων (ρόλοι) που εμπλέκονται και της ιστορίας που προκύπτει από τη συνάντηση όλων. Αξιοποιώντας και αντλώντας ερεθίσματα και θέματα από το φυσικό περιβάλλον, προσκαλούμε την ομάδα να παίξει με ποικίλους τρόπους σε αυτό, μαζί με αυτό, με στόχο την  έκφραση των ερεθισμάτων μέσα από τις «προσωπικές αναγωγές κι εμπειρίες του κάθε παιδιού» (Κουρετζής). Μέσα από το παιχνίδι, τα μέλη της ομάδας εκφράζονται, απελευθερώνονται σωματικά και ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους.  Δημιουργούν ρόλους που ζωντανεύουν συνθέτοντας μία κοινή ιστορία, με αρχή-μέση-τέλος, την οποία μοιράζονται θεατρικά. Όταν τα στοιχεία της μεθόδου παίρνουν πνοή από τα άυλα συστατικά της δράσης που αναδύονται από τα παιδιά, τότε ένα θεατρικό παιχνίδι ανθίζει. Η μαγεία του είναι στη στιγμή που όλα τα στοιχεία, με μια σιωπηλή συμφωνία, κινούνται με τη φαντασία.

Με στόχο τα παιδιά να “νιώσουν” και όχι να “μοιάσουν”, η έννοια του «λάθους» απουσιάζει απελευθερώνοντας το δυναμικό τους. Παράλληλα, ενισχύεται η πρωτοβουλία, η αυτο-αντίληψη, το αίσθημα ευθύνης, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η επικοινωνία και η συνεργασία στο πλαίσιο της ομάδας.

Γιατί θεατρικό παιχνίδι στη φύση ;

Το θεατρικό παιχνίδι στη φύση συνδυάζει τα οφέλη της συγκεκριμένης μεθόδου με την καλλιέργεια της επαφής, της εξοικείωσης και της σύνδεσης του παιδιού με τον φυσικό κόσμο. Με θέματα που αντλούνται από τη φύση, τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τα στοιχεία της, συμμετέχοντας με το σώμα, τον νου και την ψυχή.  

Ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους, τα παιδιά αποκρίνονται στα ερεθίσματα του φυσικού περιβάλλοντος, ανακαλύπτουν τα είδη φυτών και ζώων του μέρους, τις συνήθειές τους και τις οικολογικές σχέσεις ανάμεσά τους μέσα στο ίδιο το οικοσύστημα. Φυσικά υλικά και άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος μπορούν να αξιοποιηθούν  ως φανταστικά αντικείμενα και ως σκηνικός χώρος, ενώ η κίνηση και η φαντασία αποκτά ευρύτερη δυναμική. Βιολογικές έννοιες που σχετίζονται με τα δέντρα, τα πουλιά, τα έντομα και άλλα πλάσματα έρχονται στο προσκήνιο, στο εδώ και το τώρα. Ταυτόχρονα, το παιχνίδι αποτελεί πρόσφορο έδαφος διερεύνησης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανθρώπινη επίδραση στο φυσικό περιβάλλον. 

Η εμπειρία του παιχνιδιού στη φύση μέσα από την οποία το παιδί την ανακαλύπτει, τη γνωρίζει, σχετίζεται μαζί της αντλώντας ευχαρίστηση αποτελεί κλειδί για τη σύνδεσή του με τον φυσικό κόσμο. Η καλλιέργεια της αίσθησης ότι είμαστε μέρος αυτού του υπέροχου κόσμου μπορεί να έχει θετικά οφέλη τόσο για τον πλανήτη όσο και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Παρέα του δάσους

Η Κοιν.Σ.Επ. Παρέα του Δάσους αποτελεί μια πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση, που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο -τη φύση- ως πεδίο μάθησης και ανάπτυξης.

Δήλωση συμμετοχής

Η δήλωση συμμετοχής στις δράσεις της Παρέας του δάσους είναι απαραίτητη και ο αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος.

Η δήλωση μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας μας

www.pareatoudasous.gr

ή με e-mail στο 

Πληροφορίες: +30 694 928 8685

Βρείτε μας στο facebook

Παρέα του δάσους Parea tou dasous

Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις απόψεις μας

© 2023 Παρέα του δάσους. Designed by Upsited | Όροι χρήσης
Α.Γ.Ε.ΜΗ: 166359261000
Χρησιμοποιούμε cookies

Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την πλοήγηση, καταλαβαίνουμε πως συμφωνείτε με τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου μας.